Actie 10
Voeding

Het voedingssysteem vormt ongeveer 18 procent van de klimaatafdruk van de gemiddelde West-Europeaan. De kleine helft (46%) daarvan komt op rekening van vlees, zuivel, en eieren. 

Wil je op vlak van voeding echt een klimaatverschil maken? Let dan vooral op wat je eet! Plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten en granen belasten het klimaat (en het milieu) het minst. Varkensvlees, zuivelproducten, maar vooral runds- en lamsvlees hebben de grootste impact.

Geen of minder vlees en zuivel eten levert dus de grootste klimaatwinsten op. Hoe groot die precies zijn, hangt af van de plaats waar je woont, je huidige eetgewoontes, de manier waarop je die vleesproducten vervangt, enzovoort. Maar grofweg komt het hierop neer:

Enkele dagen per week geen vlees

-2%

Geen vlees, wel zuivel en vis

-4,5%

Vegetarisch (geen vlees en vis, wel zuivel)

-4 tot -6,5%

Veganistisch (geen vlees, vis, noch zuivel)

-6 tot -9%

Consequent het vlees van herkauwers (rund/schaap) vermijden en je beperken tot varken en gevogelte

-3 tot -4%

Veeg je naast herkauwers ook zoveel mogelijk zuivelproducten (vooral kaas) van tafel

 -5 tot -6%