
Actie 8
Isoleer, isoleer, isoleer!
Als het gaat over klimaatoplossingen, hebben we het doorgaans over zonnepanelen, windmolens of elektrische wagens. Maar het isoleren, verwarmen en koelen van gebouwen is van minstens even groot belang. Meer zelfs, met een aandeel van 25% neemt verwarming (warm water inbegrepen) de grootste hap uit de klimaatafdruk van de gemiddelde Laaglander!
Het klimaatneutraal krijgen van een woning begint met een goede isolatie. Daarna komt het erop aan om een koolstofarme verwarmingsbron in huis te halen, eentje zonder olie of gas. Kies daarom sowieso voor vloer- of wandverwarming, of lagetemperatuurradiatoren. Op die manier is je huis helemaal klaar voor de komst van een koolstofarme warmtebron (zie actie 9).
Snelle, eenvoudige ingrepen
- Plaats reflecterende radiatorfolie achter de radiator. Het weerkaatst de uitgestraalde warmte, die anders in de muur verdwijnt, terug de woning in. Deze ingreep is makkelijk en goedkoop (zelfs ik kon het). Een handig filmpje is ‘Radiatorfolie aanbrengen‘ van milieucentraal.nl.
- Plaats doorzichtige, isolerende glasfolie als je het enkel of dubbel glas in je woning niet kunt of wilt vervangen door hoogrendementsbeglazing. Enkel glas met glasfolie heeft een isolatiewaarde die te vergelijken is met dubbel glas. Ook kozijnen kun je met kozijnfolie extra isoleren. Net als radiatorfolie heeft het onmiddellijk effect. Let wel, gebruik glasfolie alleen voor enkel of gewoon dubbel glas! Alle nodige info vind je op ‘Isolerende raamfolie’ van www.milieucentraal.nl.
- Plaats tochtstrips, hang gordijnen op en isoleer de verwarmingsleidingen in niet-verwarmde lokalen (bijvoorbeeld kruipruimte, zolder, garage). Een handig filmpje vind je op ‘Naden en kieren dicht‘ van milieucentraal.nl.
Isoleren: waar beginnen?
- Met welke isolatiewerken je eerst begint, hangt af van vele factoren, en vaak lopen werkzaamheden door elkaar. Maar doorgaans start men met het dak. Daarna volgen de buitenmuren, de beglazing- en het schrijnwerk, en de vloeren.
- Omdat er zoveel isolatiemogelijkheden zijn, is het raadzaam om vooraf objectief advies te vragen. Laat een concreet stappenplan opmaken, met inbegrip van de beschikbare premies. Dit zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet, of bepaalde werkzaamheden uitsluit door eerder gemaakte fouten.
Voor advies en premies
VOOR BELGIË
- Wil je informatie over de subsidies van de verschillende overheden in je buurt, surf dan naar ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be
- Wil je (gratis) advies en begeleiding, dan zijn er vele mogelijkheden. Voor een energiehuis in je buurt, surf naar: www.mijnenergiehuis.be of je surft naar deze uitstekende website: www.ecobouwers.be/renovatiewijzer/start
Deze handige tool van ecobouwers toont je op basis van je postcode wat er in jouw buurt allemaal voor handen is op vlak van renovatie, hernieuwbare energie, verwarming, adviezen, scans, audits, infopunten in je gemeente (en op Vlaams niveau), nuttige kennisartikelen, enzovoort.
- Voor advies en begeleiding per provincie: www.energiesparen.be/provinciale-steunpunten-duurzaam-wonen-en-bouwen Controleer zeker ook de website van je gemeente. Doorgaans hebben grotere gemeenten een eigen dienst die (gratis) ondersteuning biedt bij renovatieplannen.
- Algemene info vind je op:
VOOR NEDERLAND
- Wil je gratis, onafhankelijk advies of informatie over de subsidies van de verschillende overheden in je buurt, surf dan naar www.energiebesparendoejenu.nl/energieloket.
- Wil je weten hoeveel energie besparen jou oplevert, surf dan naar www.energiebesparendoejenu.nl of ‘Isoleren en besparen’ op milieucentraal.nl.