Actie 9

Verwarming/water

Als het gaat over klimaatoplossingen, hebben we het doorgaans over zonnepanelen, windmolens of elektrische wagens. Maar het isoleren, verwarmen en koelen van gebouwen is van minstens even groot belang. Meer zelfs, een aandeel van 25% neemt verwarming (warm water inbegrepen) de grootste hap uit de klimaatafdruk van de gemiddelde Laaglander!

Het klimaatneutraal krijgen van een woning begint met een goede isolatie (zie actie 8). Daarna komt het erop aan om de juiste verwarmingsbron te kiezen.

Snelle, eenvoudige ingrepen

  • Van al het warme water dat je verbruikt, gaat de overgrote meerderheid naar douchen. Schaf dus sowieso een waterbesparende douchekop aan en kies er een die maximaal 7 liter per minuut doorlaat, liefst minder. Je betaalt er ongeveer 30 euro voor en wint deze eenvoudige ingreep zo goed als onmiddellijk terug. Want je verbruikt tot bijna de helft minder water en energie, terwijl het comfort hetzelfde blijft. Nog niet overtuigd? Eén op de drie Vlaamse gezinnen heeft al een spaardouchekop.
  • Zet de thermostaat in de ketel op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. Raadpleeg de handleiding of een installateur voor de mogelijkheden. Meer info in ‘Cv-ketel onderhoud en instelling’ op www.milieucentraal.nl.
  • Installeer een klokthermostaat en thermostatische radiatorkranen. Zo regel je makkelijker wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat, en kun je de temperatuur van iedere ruimte afzonderlijk instellen. Meer info in ‘Bespaartips verwarming’ op www.milieucentraal.nlPrijzen vergelijken kan op www.centraleverwarmingcv.be/thermostaat-kiezen.

Koolstofarme verwarming

Wie kan, laat zijn woning aankoppelen op een warmtenet.

De Vlaamse warmtekaart toont niet alleen de bestaande warmtenetten, maar ook de gebieden die ideaal zijn om nieuwe warmtenetten aan te leggen www.energiesparen.be/warmtekaart.

Voor warmtepompen en hyrbride warmtepompsystemen

Voor België

– www.centraleverwarmingcv.be (geeft ook info over subsidies)

– www.infowarmtepomp.be.

– Wil je weten welke subsidies jouw gemeente aanbiedt? Lees ‘Zoek uw subsidie’ op www.energiesparen.be

Voor Nederland

– ‘Warmtepomp: elektrisch verwarmen’ op www.milieucentraal.nl (geeft ook info over subsidies en leveranciers) 

– www.warmtepompplein.nl

– Voor achtergrondinfo over subsidies: ‘ISDE Particulieren’ op www.rvo.nl.

Naast warmtepompen zijn er ook nog infraroodpanelen.

Deze fungeren het best als zuinige bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn ze doorgaans niet geschikt. En sowieso kunnen ze niet op tegen de efficiëntie van een warmtepomp. Infraroodpanelen kunnen gewoon het stopcontact in. Ze zijn compact en zijn makkelijk mee te nemen als je verhuist. Een infraroodpaneel kost gemiddeld 500 à 1000 euro. Meer info op: 

– www.infraroodverwarming.be

– www.centraleverwarmingcv.be/infraroodverwarming. 

– ‘Infraroodpanelen voor verwarming’ op www.milieucentraal.nl.

Koolstofarm warm water