
Elektrisch vervoer
De overstap naar elektrische vervoer staat garant voor een enorme energiebesparing. Bij een klassieke fossielebrandstofwagen gaat het overgrote deel van de opgewekte energie immers verloren aan warmte, wrijving en andere verliesposten. Amper 14 tot 30 procent wordt gebruikt om de wagen effectief te laten rijden. Elektrische motoren hebben dat probleem niet. Die zetten maar liefst 74 tot 94 procent van de opgewekte energie om in beweging.
Dankzij deze veel grotere efficiëntie is er niet zo gek veel extra elektriciteit nodig om iedereen elektrisch te laten rijden. Ook de klimaat- en gezondheidsvoordelen zijn daardoor enorm, zelfs al wordt het gros van de elektriciteit met fossiele brandstoffen opgewekt.
Wie in België elektrisch rijdt, zorgt alles samen voor 65 tot 80 procent minder uitstoot ten opzichte van een vergelijkbare fossiele versie. Wie in Nederland elektrisch rijdt, zorgt voor 33 tot 50 procent minder uitstoot. De gezondheidsvoordelen zijn nog groter. Maatschappelijk gezien is elektrisch rijden, naast meer en beter openbaar vervoer, dus een must!
Over de vele misverstanden rond elektrische wagens zie onder meer: Auke Hoekstra in De Tijd of de blog van Dominique De Munck.
Een elektrische wagen kopen
Wil je een elektrische wagen kopen? Vertrek dan van de website: www.ev-database.nl. Deze website geeft niet alleen de gemiddelde reële actieradius van elke wagen, je ziet er ook de reële actieradius tijdens de verschillende seizoenen, op de snelweg en in de stad. Want daar zit doorgaans een behoorlijk verschil in.
Daarnaast krijg je een mooi overzicht van het laadvermogen van elke wagen. Ook dat is een belangrijk punt. Thuisladers en gewone openbare laadpalen leveren wisselstroom (AC). Snelladers leveren gelijkstroom (DC). Maar sommige elektrische wagens laden enkel met wisselstroom, terwijl andere beide systemen aankunnen. Ga dus voor de aankoop van een elektrische auto na hoe snel die wisselstroom en/of gelijkstroom kan laden. Want samen met het vermogen van de laadpaal, bepaalt dit de oplaadtijd.
En wil je weten in hoeverre elektrisch rijden voor jou voordelig is? Surf dan naar: https://mobly.be/nl/
Een laadpaal zoeken of plaatsen
Voor een up-to-date overzicht van de publieke laadpalen in Europa en de Benelux: www.oplaadpunten.org/auto/kaart-vlaanderen
Heb je geen garage of oprit en kun je niet binnen loopafstand (500 meter) terecht bij een publieke laadpaal? In Vlaanderen plaatst de netbeheerder gratis een publieke laadpaal in jouw buurt. Dat heet ‘paal-volgt-wagen’. Meer info op www.fluvius.be.
In Nederland bouwen sommige gemeenten gratis een elektrisch oplaadpunt voor de deur. Vraag dit na bij jouw gemeente: www.oplaadpuntaanvragen.nl.
Een elektrische brom- of motorfiets kopen
Voor elektrische scooters en motorfietsen: www.e-scooter.nl & www.egear.be/elektrische-motorfietsen.
Voor een leven zonder eigen wagen
Elektrische fietsen
Fietsdelen
Voor België
www.bewustverbruiken.be/artikel/gedeelde-mobiliteit-een-overzicht
Voor Nederland
Autodelen
Voor België
Voor Nederland